Odlingarna
Här odlar vi olika kryddor, blommor, bär, frukt, kål, potatis och rotfrukter. Och förmedlar kunskap kring odling och den lokala matkulturens historia.
I Vännagårdens köksträdgård växer blommor, bärbuskar och fruktträd. Till största delen består köksträdgården av äldre växter som har skänkts till friluftsmuseet, från olika delar av Medelpad.
Vännagårdens köksträdgård
Här finns bland annat en krusbärsbuske från Hovids sågverks disponentvilla och en svartvinbärsbuske från gamla Konsum på Karlsvik, båda platserna belägna på Alnön utanför Sundsvall.
Även trädgårdsväxter bär på tradition och historia och utgör ett viktigt biologiskt kulturarv. Vid Vännagårdens gavel ligger en mindre pyntträdgård med blommor och växter som förr odlades för prydnad och lust. Förr i tiden stängslades ofta både köksträdgårdar och pyntträdgårdar in så att djuren på gården kunde hållas utanför.
Köksträdgårdarnas historia
Köksträdgårdarnas historia sträcker sig över en mycket lång tid. Historien startar i de första enkla odlingarna i området kring Östra Medelhavet, västra Asien och nordöstra Afrika för flera tusen år sedan. Den fortsätter genom järnålderns och medeltidens kål och kryddgårdar under det första årtusendet, renässansens praktfulla anläggningar under 1700-talet och de omfattande viktorianska odlingarna på 1800-talet.
Industrialismen under 1800- och 1900-talen skapade koloni och egna hemträdgårdar och ökad miljömedvetenhet under 2000-talet leder fram till nutidens experimentella och ekologiska odlingar, både på landet och i staden.
I Vännagårdens trädgårdsmiljö berättar vi om 1900-talets köksodlingar. Under världskrigen skapade importstopp, matbrist och ransonering behovet att dryga ut och ersätta många matvaror, som exempelvis kött. Grönsaker i form av potatis, kålrötter och andra rotsaker blev många gånger lösningen för att kunna sätta mat på bordet.
Fakta om Odlingarna
Anläggningsår: Demonstrationsodlingen 1990. Vännagårdens köksträdgård 2013-2014.
Originalplats: Anlagda på plats.
Intressant kuriosa: Nils Åkerstedt, en av initiativtagarna till demonstrationsodlingen och till Sundsvallsortens biologiska odlare, var en känd och mycket kunnig profil inom trädgårdsodling och en ivrig förespråkare för odling i sand och gräsklipp. Han var aktiv både inom odling och som skribent ända till 2018, när han avled i en ålder av 92 år.
Medlemmar ur Medelpads Fornminnesförening, Sundsvalls trädgårdsförening och Sundsvallsortens biologiska odlare beslöt 1990 att gemensamt starta en demonstrationsodling på Norra Stadsberget. Odlandet skulle ske i sand och gräsklipp, dels för att få ett bra växtresultat, dels för att visa hur enkelt det är att göra i ordning en odlingsyta.
Länge sköttes odlingarna till stor del av ideella entusiaster från föreningarna, de sista åren i huvudsak av Alva Söderström. Idag har friluftsmuseet ansvaret.