Norra Stadsbergets naturreservat
Norra Stadsberget är ett välbesökt stadsnära naturområde i Sundsvall. Området är skyddat som kommunalt naturreservat.
Norra Stadsberget är unikt med sin speciella natur, sina intressanta geologiska formationer och värdefulla kulturminnen. För att skydda naturvärdena, friluftslivet och kulturmiljöerna på platsen har Sundsvalls kommun bildat ett naturreservat här.
Naturkrafter har under många tusen år format berget och ända sedan det reste sig ur havet har människor sökt sig hit för att dra nytta av naturens resurser. Runt om i reservatet finns spår av de människor som vistats här. I skogsbacken ovanför Bureplatsen finns ett antal stensättningar. Deras form och storlek varierar, men de är alla högar av stenar, ditlagda av människor. När och varför vet vi inte. Kanske är det gamla gravar, kanske har de haft en annan funktion. Längs bergets stigar kan du hitta andra lämningar. Bland annat skytteverksamhetens gamla murar för kulfång och en stengärdesgård som troligen höll Sundsvalls stads kreatur kvar på betesmarkerna här uppe.
Områden för vandring
Hela området är trevligt att vandra i och det finns flera alternativa sätt att ta sig fram med varierande svårighetsgrad. Du som vill göra det extra äventyrligt kan röra dig fritt i terrängen och klättra över stockar och stenar. Vill du bara strosa runt och titta på naturen kan du följa någon av alla de stigar och uppmärkta slingor som finns i området. På reservatets skyltar kan du läsa mer om djuren, naturen och kulturmiljöerna.
Skyddsvärda miljöer
Naturen här är varierad med flera skyddsvärda miljöer som sydväxtberg, hällmarkstallskog och granskog av naturskogskaraktär. På sydväxtberget trivs många värmegynnade arter, som exempelvis ädellövträd. Högt upp i hällmarkstallskogen växer tallarna långsamt på urberget. Vissa tallar är mycket gamla och bär på spår från skogsbränder. I granskogen finns träd i varierande tjocklek och höjd. Där finns också gott om död ved som det växer olika vedsvampar på. Du kan hitta ett flertal intressanta arter i reservatet. Ett par sällsynta arter som växer här är bergviol och tallticka.
I Norra Stadsbergets naturreservat arrangeras varje år spännande vandringar med fokus på djur, natur och kulturmiljö.
Stökig mångfald i Norra Stadsbergets naturreservat
Döda buskar och träd skapar liv för många små viktiga djur och växter. Det kallas biologisk mångfald.
Tycker du att det ser stökigt ut i naturreservatet när det ligger döda träd och grenar på marken? Det har du rätt i, men död ved är jätteviktig för den levande skogen. Biologisk mångfald betyder att det finns många olika sorters djur och växter i skogen. Mångfald mår vi alla bra av. Ibland kan vi därför hjälpa naturen på traven.
På några platser i naturreservatet på Norra Berget har vi lagt ut högar med träd och buskar för att skapa bra förutsättningar för mångfald. Håll ögonen öppna, det finns mycket spännande att upptäcka när du besöker skogen på Norra Berget!
Biologisk mångfald innebär att vi har ett landskap med många olika naturtyper, olika arter och en stor genetisk variation inom arter. Det handlar om vilda växter, djur och svampar men också om odlade växter, jordbrukets husdjur och deras livsmiljöer.
Biologisk mångfald är viktigt
Det finns flera argument för att bevara den biologiska mångfalden:
- Alla arter har ett egenvärde och därför en rätt att finnas till.
- Många arter har stor betydelse för människan, till exempel genom nyttor som pollinering av grödor och att de håller efter skadeinsekter.
- Människor uppskattar och mår bra i ett artrikt och varierat landskap.
- Biologisk mångfald är en försäkring inför framtida behov. Det är till exempel fortfarande mycket vi inte vet om vilken roll olika arter spelar i ekosystemen. Det torra året 2018 visade till exempel att äldre växtsorter klarade torkan mycket bättre än moderna sorter.