Vännagården
Vännagården har använts både som bostad, bryggstuga och sommarstuga. Den stod förr på en bondgård i Timrå. Idag används Vännagården för uthyrning och publik kulturhistorisk verksamhet och har inretts som ett hem från 1940-talet.
Ofta flyttade familjerna ut i en ”sommarstuga” på gården under sommaren och då stängdes det större huset igen för en tid. Då städades mangårdsbyggnaden, som den kallades, och gårdsfolket flyttade ut till det enklare boendet i bryggstugor, loftbodar och andra passande bodar. Gården hette antagligen Roken, som också är byns andra namn.
Personalbostad
Vännagården köptes av Medelpads Fornminnesförening för 700 kronor i mitten av 1940-talet och byggdes upp på Norra Stadsberget som personalbostad. Familjen som flyttade in var Anna och Halvard Nordin och deras barnbarn. Anna var anställd av Svenska Turistföreningen (STF) och arbetade som föreståndare för vandrarhemmet på Norra Berget. Hennes man Halvard var vaktmästare och anställd som guide i friluftsmuseet av Medelpads Fornminnesförening.
Familjen bodde kvar i Vännagården fram till 1952, då de flyttar till Hantverks- och sjöfartsmuseet, som också låg på området. Där fanns en modernare lägenhet med vatten och avlopp. Där bodde de kvar fram till 1960, då de flyttade till Storgatan nere på stan.
Fakta om Vännagården
Byggår: I början av 1800-talet.
Originalplats: Vänna by, Timrå socken. Medelpad.
Flyttade till Norra Stadsberget: 1945.
Intressant kuriosa: Vandrarhemmets föreståndare Anna Nordin arbetade mycket för att lyfta turistnäringen i Medelpad. Hon deltog på flera konferenser och jobbade för att fler vandrarhem skulle finnas i Sundsvall.