Vinfabriken
När Vinfabriken förr stod nere på stan tillverkades viner och punsch där. Idag finns butiker både för hantverk och lokala delikatesser i byggnaden.
Vin och punsch pressades av svenska bär och frukter i Vinfabriken. Mest känt var Calabriavinet. Det sägs ha framställts genom att en druva från Portugal blandades med vanligt körsbärsvin. Häggbärspunsch och Smultronpunsch var andra mycket populära drycker.
Grönborgs bryggeribolag
Det var bruksförvaltaren Harald Wilhelm Lundqvist, också kallad disponent Lundqvist, som byggde Vinfabriken. När produktionen stod som högst 1874 tillverkades 16 835 kannor (43 771 liter) Calabriavin till ett värde av 25 000 riksdaler. 1875 grundade Harald Wilhelm Lundqvist Grönborgs bryggeribolag tillsammans med skeppsredare och grosshandlare Lars-Magnus Altin och grosshandlare Carl-Olof Wessén.
I en tid när alkoholkonsumtionen var mycket hög i Sverige, var detta en blomstrande näring för ägarna. I bryggerierna arbetade både kvinnor, män och barn med dåliga arbetsvillkor och låga löner.
Efter flytten till Norra Stadsberget har den avlånga träbyggnaden nyttjats som fest- och, utställningslokal samt kontor och butiker.
Fakta om Vinfabriken
Byggår: 1865.
Originalplats: "Väst på stan” i Sundsvall, vid Åkroken intill korsningen Sidsjövägen-Storgatan.
Flyttade till Norra Stadsberget: 1978-1980.
Intressant kuriosa: Det berättas att resenärer västerifrån band upp sin häst vid Vinfabriken för att släcka sin törst ”direkt vid källan” som det skämtsamt sas.