
Vattensågen
I Vattensågen sågades förr trästockar till plankor och brädor med hjälp av vattenkraft. Det stora vattenhjulet drev sågen fram och tillbaka.
Sågen på Norra Berget är en så kallad exportsåg, vilket innebar att det sågades mycket virke, inte bara till husbehov utan också för att säljas. Idag finns det inte många vattensågar bevarade, de flesta är rivna.
Om vattensågen
Till en början hade sågarna grova och tjocka sågblad som bara kunde såga en bräda i taget, sen måste stocken matas in i sågen igen. Senare blev sågbladen finare, tunnare och sattes flera i samma ram och en hel stock kunde sågas till brädor på samma gång. Sågen på Norra Berget har två finbladiga sågramar. Den har dessutom kapsåg och hyvel för tillverkning av takspån.
Ångsågarna i Medelpad
Det fanns flest vattensågar i drift i Medelpad mellan 1750 och 1850. Sågarna låg då placerade vid åar inne i landet. När de första ångsågarna uppfördes blev dessa istället placerade direkt i anslutning till lastageplatserna vid kusten.
Byggnaden donerades till Norra Stadsberget 1912 av Jakob Svedin från Svedje i Timrå. När den först byggdes upp var den placerad strax ovanför det som idag är Gaffelbyns vandrarhem. 1993 flyttades sågen till din nuvarande plats.
Fakta om Vattensågen
Byggår: 1700-tal.
Originalplats: Svedje, Timrå socken. Medelpad.
Flyttade till Norra Stadsberget: 1920.
Intressant kuriosa: Den första finbladiga vattensågen i Medelpad byggdes i Sillre, Lidens socken 1756. Omkring 1850 hade Medelpad 68 vattensågar.