Trampmangeln
Innan Trampmangeln byggdes om till mangel fungerade byggnaden som tobaksfabrik, brännvinsbränneri och även som sockerfabrik. Idag används den som föremålsmagasin och utställningslokal.
Trampmangeln är en stor träbyggnad i två våningar uppkallad efter den stora mangeln i bottenvåningen av huset.sa.
Väst på stan
Byggnaden flyttade 1839 från Holmgatan i västra delen av Sundsvall till färgare Wiklunds gård (Widegården) i samma område, där den byggdes om till mangeln. Den användes i färgeriet, men även som hushållsmangel och vagnslider.
Invid Selångersåns stränder fanns redan under 1700-talets slut många små industrier. Här fanns bland annat bryggerier, gjuterier, garverier och färgerier.
Från mangel till utställningslokal
När trampmangeln byggts upp på Norra Berget användes den som utställningslokal och föremålsmagasin. Särskilt spännande och storslagen del av byggnaden är den väldiga mangelkistan, som drivs fram och tillbaka genom ett imponerande tramphjul; fem meter i diameter och drygt en meter brett.
När mangeln ännu var i drift gick drängar och pigor inuti detta hjul och drev mangeln fram och tillbaka, lite som ett hamsterhjul.
Fakta om Trampmangeln
Byggår: Början av 1800-talet.
Originalplats: Västra delen av Sundsvall ”Väst på stan”, först vid Holmgatan senare vid Widegården intill Widesbron.
Flyttade till Norra Stadsberget: Skänktes 1906 men uppfördes 1910.
Intressant kuriosa: Trampmangeln var den första byggnad som skänktes till Medelpads Fornminnesförening, men den andra som byggdes upp.