Torkbastun
Torkbastun har inte varit en traditionell badbastu som folk badat bastu i, utan istället har den använts för att torka lin, säd och humle samt vid rökning av köttvaror.
Inuti bastun finns höga så kallade ”lavar” eller bänkar där matvarorna lades för torkning.
Gammal konserveringsmetod
Torkning och rökning var vanliga konserveringsmetoder förr i tiden, då salt kunde vara dyrt att köpa. Idag finns inte så många äldre torkbastur bevarade, eftersom de tyvärr ofta brann ner.
Undantaget är det gamla skogshemmanet Gudmundstjärn i Indal, ett självhushåll för fem generationer, där det finns en fin torkbastu bevarad på området.
Fakta om Torkbastun
Byggår: 1800-talets början.
Originalplats: Västerböle, Attmars socken. Medelpad.
Flyttade till Norra Stadsberget: Slutet av 1940-talet.
Intressant kuriosa: Ordet bastu härstammar från ordet ”badstufva” som användes under Medeltiden. Seden att bada bastu kom till Sverige under 1100-talet.