Timmerkojan
Byggnaden är en kopia av en skogsarbetarkoja, som visar hur timmerhuggare och kockor bodde när de jobbade ute i skogen. Idag används Timmerkojan främst för historieförmedling och vid berättarstunder.
Skogsarbetare bodde i timmerkojor under slutet av 1800-talet och en bit in på 1900-talet. Kojan på Norra Berget byggdes 2003 och flyttades 2023 till sin nuvarande plats, intill Fädbodvallen.
Skogen som industri och arbetsplats
Skogsindustrin har länge varit den viktigaste näringen i Norrland. Området kring Norrlandskusten var ett av de största sågverksdistrikten under slutet av 1800-talet och en bit in på 1900-talet. I skogarna arbetade både kvinnor, män och barn, året runt. Timmerhuggning, körning, vallning av betesdjur och slåtter var viktiga arbetsuppgifter.
Det mesta av timmerhuggningen utfördes under vintern, då snön gav bättre transportmöjligheter för stockarna.
Idag är hela arbetsprocessen med timmerstockarna mekaniserad och skogsbete ovanligt.
Fakta om Timmerkojan
Byggår: 2003.
Originalplats: byggd på plats.
Intressant kuriosa: Kolbulle är en maträtt som förr var vardagsmat i timmerskogen. Det är en slags pannkaka som görs på vetemjöl, vatten och salt som vispas ihop till en smet. Fläsk steks tillsammans med smör i en stekpanna och över detta hälls smeten. Den får sedan stå och långsamt stekas frasig. Serveras med lingonsylt.