Långlogen
Långlogen har en gång i tiden hört till en bondgård och använts till tröskning och som magasin för halm och säd.
Idag används Långlogen som utställningslokal och visar föremål från jordbruket förr i tiden.
Tröskning
Tröskning innebär att skilja spannmålets kärnor från höljet som de omges av, för att sedan mala mjöl av dem. Förr i tiden tröskades säden för hand genom att slå på den med en slaga, ett mycket hårt arbete som utfördes av både kvinnor och män. Tröskningen började vid skörden och skulle helst vara klar till jul, men ibland höll den på ända till våren.
Hästdragen tröskvagn
Under 1700-talets mitt uppfanns den hästdragna tröskvagnen av lektor Magnus Stridsberg från Härnösand. Långlogen på Norra Berget är anpassad för den typen av tröskvagn, som drogs fram och tillbaka genom logen och på så sätt tröskades säden mer maskinellt.
I Medelpad odlades mest korn, råg, ärtor och havre. Långlogen skänktes till Medelpads Fornminnesförening av Skönvik AB, ett skogs- och sågverksbolag ägt av Freidrich Bunsow som var en av Sveriges rikaste företagare.
Fakta om Långlogen
Byggår: 1801.
Originalplats: Västanbäck, Kärvsta by, Stöde socken. Medelpad.
Flyttade till Norra Stadsberget: 1912 - 1914.
Intressant kuriosa: Det är okänt när logen byggdes. Årtalet 1801 finns inristat på en av stockarna. Det var vanligt förr att man ristade namn och årtal på timrade byggnader. Ibland gömdes en tidning eller ett mynt från tiden, i vägg eller golv, när ett hus byggdes.