Kyrkladan
Kyrkladan användes förr som en lada för korn och stod ursprungligen på kyrkans mark, varifrån den troligen fått sitt namn.
Kyrkladan på Norra Berget är faktiskt en av Norrlands äldsta bevarade timmerbyggnader. Under slutet av 1980-talet gjordes en årsringsdatering, en så kallad dendrokronologisk undersökning, av ladans timmerstockar. Resultat visade att de var avverkade någon gång under åren 1306-1310.
Spännande spår från förr
Huggmärkena på ladans gavel har fascinerat många genom åren. Ingen kan med säkerhet förklara, men troligen är de orsakade av prickskytte för att testa det hemmagjorda krutet i kulorna. Blykulorna har sedan huggits ut och återanvänts.
Byggnaden förmedlades till Medelpads Fornminnesförening via bröderna Hans och Olof Martin Halvarsson 1911 som fungerade som ombud för ägaren O.M. Åstrand, som skänkte den.
Idag används Kyrkladan som en del av friluftsmuseets byggnader.
Fakta om Kyrkladan
Byggår: 1306-1310.
Originalplats: Kyrknäset, Haverö socken, Ånge kommun.
Flyttade till Norra Stadsberget: 1929.
Intressant kuriosa: En sägen berättar att kyrkladan användes som gudstjänstlokal av kristna missionärer som kom till Haverö under medeltiden, innan en kyrka var byggd. En annan sägen berättar att den användes som övernattningsstuga för pilgrimer på deras väg längs Sankt Olofsleden mot Norge.