Jordkällaren
Idag förvaras rotsaker och potatis i Jordkällaren, skördade från odlingarna kring Torpsgården på Norra Berget.
Jordkällaren byggdes för matförvaring i samband med att Frötunagården från Ljustorp köptes in till Norra Berget i början av 1940-talet.
Frötunagården skulle fungera som vandrarhem i Svenska Turistföreningens regi men brann ned efter några år. Den ersattes istället av Torpsgården, som fortfarande står kvar på platsen.
Matförvaring innan kylskåpets tid
Förr var jordkällarna en viktig förvaringsplats för hushållens mat då den höll maten sval under sommaren och skyddad mot kyla under vintern. Potatis, morötter, rotsaker, saft, sylt och konserver var mat som ofta fanns i en jordkällare. De äldsta kända jordkällarna är från mitten av 1700-talet.
Föregångaren är Stukan, en grävd grop i marken som täcktes med slanor, jord och gräs. På 1820-talet tog byggandet av jordkällare fart på allvar, framför allt för förvaring av potatis som då började bli vanlig.
Fakta om Jordkällaren
Byggår: 1944.
Originalplats: Byggd på plats.
Intressant kuriosa: Det var Helga och Bror Hjerpstedt, ägare till företaget Kolimporten Laurents som skänkte pengar till att bygga Jordkällaren. Företaget startade i Sundsvall 1889 och är under sitt nuvarande namn, Beijer, ett av de äldsta företagen verksamma än idag i Sundsvall.