Gesällhärbärget
Gesällhärbärgets första funktion var som Tullstuga i Sundsvalls hamn. Byggnaden flyttades sedan och blev till en mötesplats för gesäller.
Gesäller kallades de som var kringvandrande hantverkare. Byggnaden fortsatte att användas ända in på 1900-talet men då under namnet Luffarhärberget. Där kunde kringvandrande så kallade luffare få en bit mat och en sovplats i utbyte mot något hushållsarbete
Väst på stan
I området ”väst på stan” fanns stadens sociala omsorg. Här låg Lindgrenska arbetsinrättningen, arbetsstugan, Sundsvalls barnhem och ålderdomshem. Sundsvalls första sjukhus byggdes också upp i samma område.
Det berättas att en kvinna vid namn Sara Stina Hellsten var föreståndare för Luffarhärberget under början av 1900-talet. Hon drev rörelsen ensam med hjälp av sina fem barn. Ett hårt arbete då fylleri och bråk ibland förekom i området.
Turistverksamhet
Efter flytten upp till Norra Stadsberget har byggnaden används i turistverksamhet. I mitten av 1900-talet arrenderade Sundsvalls/Medelpads turistförening huset som filial till Turistpaviljongen som då var café.
Idag driver Medelpads Fornminnesförening Café Gesällen i stugan.
Fakta om Gesällhärberget
Byggår: Slutet av 1700-talet.
Originalplats: Sundsvalls hamn och ”Väst på stan” i Sundsvall, i hörnet av Storgatan/Holmgatan. Medelpad.
Flyttade till Norra Stadsberget: 1939.
Intressant kuriosa: Gesällhärbergets föreståndare Sara Stina Hellstens dotter, Viktoria Hellsten, rånmördades av Alfred Ander på Gerrels växlingskontor i Stockholm 1910. Ander blev den siste person som avrättades i Sverige.