
Åsenfår
På Norra Berget finns Åsenfår året runt.
Åsenfåren utmärks för sin härdighet, sina goda modersegenskaper och att de kan bli mycket tillgivna om du ägnar dem tid.
Tackorna kan lamma året om men för det mesta brunstar de på hösten i oktober-november. Unga tackor får ofta ett lamm första gången och de äldre får ofta tvillingar. Trillingar förekommer i undantagsfall.
Våra får är duktiga slyätare. Under sommar, vår och höst flyttar vi runt fåren till olika områden på Norra Berget som behöver röjas från sly eller där gräs behöver betas av.
Vi klipper fårens ull två gånger per år. En del av ullen använder vi i våra trädgårdar och ger till de vilda fåglarna. Resten av ullen använder vi i vår verksamhet, bland annat när vi tovar.
Mytologi
Berättelser om får förekommer i de flesta religioner och traditioner. I den kristna mytologin är lammet en symbol för oskuld, mildhet, frid och tålamod i lidande. Många kristna helgon framställs som beskyddare av får. Baggen användes av shamaner för att driva ut onda krafter.
Nytta
Fåren ger kött, mjölk, ull och skinn. Ullen varierar mycket, dels från individ till individ dels på ett och samma djur. Ullen kan vara av blankaste rya till finaste vadmalsull. Den är mycket lättarbetad och passar bra att spinna och tova. Mjölken används till att göra ost. Fårgalla ingår i medicin för gallbesvär. Lanolin, ullfett, används än idag som bas i salva. Under medeltiden gjordes flöjter av de ihåliga benen.
Historia
Får och getter var mycket viktiga djur under förhistorien. Tillsammans med nötkreatur och svin hör de till de viktigaste djuren sedan stenåldern. Förr i tiden tog människor vara på fler delar, som huvud och ben. Skinnen bereddes till päls, avhårade skinn och pergament användes som dåtidens fönsterrutor. Vid textilindustrins genombrott togs ullen tillvara på ett annat sätt.
Fakta om Åsenfår
Vikt: Tackorna väger cirka 35-40 kilo och baggarna cirka 45-55 kilo.