Nu startar arbetet med den nya trappan längs Norra Bergets sluttning
Den historiska trappan i sten tas tillvara och kompletteras med bredare trappsteg, nytt räcke och flera plattformar för dig som vill vila längs vägen eller njuta av utsikten.
Under vecka 34 startar satsningen som är möjlig tack vare aktivitets- och parklyftet och Kultur- och fritidsnämndens investeringsbudget för friluftsliv.
– Det här kommer att bidra till ännu större möjligheter för sundsvallsbor och tillresta att njuta av natur och historia, det blir ännu mer motiverat att ta en stärkande friskvårdspromenad och uppleva naturreservatet på nära håll. Säger Erika Forsberg, enhetschef Norra Berget - Sundsvalls friluftsmuseum.
Det här vill vi göra:
- Behålla den ursprungliga trappan i sten och låta den vara utgångspunkten för den nya.
- Bredda trappan för att möjliggöra möten.
- Skapa fler plattformar för möjlighet till vila längs vägen.
- Bygga ett nytt räcke som är mer ändamålsenligt.
- Skapa tydligare ingångar till trappan.
Sträckning genom naturreservatet
En viktig parameter för den nya trappan är samspelet med omkringliggande miljö.
– Naturreservatet gör att vi är extra varsamma. Vi tar exempelvis stor hänsyn till den unika bergviolen som växer i det här området, säger Vincent Arvidsson, projektledare Sundsvalls kommun.
Bergviolen
Se bergviolen när den blommar! Helena Brus, biolog på miljökontoret på Sundsvalls kommun, berättar att violen påträffades 1824 i Sundsvall och om varför den trivs så bra just på Norra Berget.
Alternativa vägar med belysning
Trappan är idag inte belyst men det finns alternativa vägar för att ta sig till och från Norra Berget som är belysta. Ett exempel är Baldersvägen med anslutande gångväg intill Gustav Adolfsvägen.
Trappans sträckning går genom naturreservatet och belysning har negativ effekt på vissa växter och djur. Omtanken om växter och djur tillsammans med prioriteringar av de ekonomiska medel som avsatts gör att belysning inte ingår i projektet.