Det här händer i arbetet med nya lekplatsen
Nu har vi tagit hand om blyet i jorden och kan fortsätta arbetet med den nya efterlängtade lekplatsen. Vi börjar med ett helt nytt staket som ramar in lekområdet och som dekoreras med lekfulla element och detaljer som harmoniserar med Norra Bergets karaktär.
Syftet med staketet är att avgränsa lekområdet mot skogspartiet intill. Anledningen är att det fortfarande finns bly i jorden där, orsakat av den skytteverksamhet som pågått under stora delar av 1900-talet.
– För att kunna ta bort blyet ur jorden i just det här skogspartiet skulle vi varit tvungna att ta ned träden där. Men skogen är en sådan otrolig viktig del av Norra Berget så det var inte ett alternativ för oss, berättar Karin Holmgren, samordnare på friluftsmuseerna.
Det blir ett robust staket i trä som följer markens mjuka konturer. Sträckningen blir längs hela skogskanten vid lekområdet. Därefter tar ett enklare staket vid förbi Samevistet och längre bort.
– Lekplatsen som helhet kommer att utformas på ett sätt som knyter an till Norra Bergets historia och karaktär. Och besökare kommer att erbjudas någon form av vattenlek i den nya utformningen, säger Karin Holmgren.
Vädret påverkar tidplanen
Så snart snön smält och kälen gått ur marken påbörjas arbetet med staketet. Därefter fortgår markförberedelser. Förhoppningen är att delar av den nya lekplatsen och aktivitetsytan blir klara under jubileumsåret.
Flera insatser pågår under våren
Förutom staket kommer nya gärdesgårdar att byggas längs med stora gångvägen och befintliga djurhagar. Vi avslutar markåtgärderna, bland annat genom att återställa en gångväg och så både fjällfrö och gräsfrö. Dränering görs av den bäck som rinner från Lapploken, passerar Manegen, Skyttepaviljongen, vidare ned mot Tunet och mynnar ut i dammen i närheten av den nedre parkeringen. Även markområdet kring dammen kommer vi att jobba med.
– Vi har restaurerat stora delar av betesmarkerna för våra lantrasdjur, vilket är mycket positivt, säger Camilla Johansson, museibonde på friluftsmuseerna.
Tips till besökarna
Det går bra att besöka Norra Berget när som helst. Friluftsmuseets område är öppet dygnet runt, året runt. Lantrasdjuren är ute året runt, oftast mellan 08.00 och 14.30. På Tunet finns en stor gungställning och en ny servicebyggnad med flera toaletter varav en är tillgänglighetsanpassad.