Liten intervju – om Skvadern som rest till Stockholm
Från Dagens Nyheter, den 26 juli 1945.
"På lördag och söndag är det Medelpads dag på Skansen. Den får som förut omtalats ett förnämligt program på många sätt, och nu har detta försetts med ytterligare en attraktion av rang: Sundsvalls mångomskrivna s k v a d e r, den märkliga korsningen av hare och tjäder, som endast kan tänkas förekomma i Medelpads skogarna, har högtiden till ära skickats ned till Stockholm, dit underdjuret beräknas väl emballerat anlända under loppet av torsdagen.
Skvadern sköts, enligt vad medelpadska jaktannalerna berättar på sin tid i Timrå socken, Lunde skog , av storjägaren m.m H. Dahlman och blev snart vida berömd, i synnerhet sedan konservator Rudolf Granberg i Sundsvall stoppat upp den bevingade haren och därmed bevisat att den verkligen existerat, något som klentrogna sörlänningar länge betvivlat. I många år har skvadern funnits att beskåda på Medelpads fornhem, tills detta nu gått med på att låna ut underdjuret på ett par dagar till Skansen, då givetvis ingen kan få en rätt föreställning om Medelpad utan att ha sett skvadern. Det är det första gästspelet denna gör på främmande ort, och Namn och nytt har med anledning härav ansett det vara sin journalistiska plikt att intervjua den nu 70 årige mästerkonservatorn uppe i Sundsvall.
– Skvadern har ju genom årens lopp uppenbarat sig i åtskilliga sammanhang och i otaliga publikationer såväl här i Sverige som i utlandet, kanske mest utomlands. I Tyskland lär skvadern ha varit föremål för en längre utredning i en vetenskaplig tidskrift, och ryktet vill förmäla att man i Amerika har gått längre, då man skrivit doktorsavhandling om den märkliga bevingade haren. Olof Högberg som vid sidan om sitt författarskap var en smula vetenskapsman även på det zoologiska området, behandlade djuret i en uppsats i en årsbok för Västernorrlands jaktvårdsförening någon gång 1915. Han uttryckte Skvaderns vetenskapliga beteckning med : Lepor pseudoteras-hybridus.
Skvadern har för övrigt till och med rönt äran att bli omnämnd i Nordisk familjebok. Det har fällts många lovord om det sällsamma djuret, och många turister har lockats till Sundsvalls fornhem enbart för dess skull. Jag minns särskilt slutar hr Granberg , ett besök av D:J Van Der Ven en av de verksamma krafterna för skapandet av ” Openluchtmuseum” , friluftsmuseum i Arnhem i Holland. Han utryckte sin stora beundran för skvaderns och då han talade om att man i Holland länge stötte på oanade svårigheter när man sökte väcka intresse för fornminnesiden, tillade han : hade jag haft en skvader skulle jag lyckats trots allt !lt i linje med den nya målsättningen för verksamheten på Norra Berget."
Från Dagens Nyheter, den 26 juli 1945.