
En dyslektiker från Medelpad?
– Om Medelpads mest kände eller okände runristare.
Totalt finns det ungefär 3500 runstenar i Sverige, vilket i sin tur är mer än hälften av alla i världen. De flesta av dem är ristade under 1000-talet, alltså en relativt kort tidsperiod. Många av stenarna är signerade av den som ristade in budskapet. Dessutom går det i vissa fall att koppla osignerade stenar till olika runristare utifrån hur de skrivit texten, eller utifrån form på tecken och utsmyckningar. Den ”runmästare” som går att koppla till flest stenar har signaturen Öpir, med cirka 80 runstenar.
En annan runristare med stor produktion under mitten av 1000-talet är Åsmund Kåresson. Han ligger bakom ungefär ett 60-tal ristningar. Det som är lite extra intressant med honom är att forskarna tror att han ursprungligen kom från just våra trakter. En runsten i Medelpad är kopplad till honom, även om den inte är signerad har den stora likheter med Åsmunds övriga verk. Det är den större runstenen vid Attmars kyrka. Troligtvis började Åsmund sin ristarkarriär i Medelpad för att sedan gå i lära hos runristaren Sven i Gästrikland. Därefter utför han större delen av sina uppdrag i Uppland.
En egenhet som utmärker Åsmunds stenar, förutom att de är konstnärligt och skickligt gjorda, är att det ofta finns felstavningar och omkastade tecken i texterna. Kanske led han av någon form av ordblindhet eller dyslexi, vilket inte heller är helt ovanligt hos konstnärligt lagda personer under årens lopp. Till exempel tros konstnären Leonardo Da Vinci ha varit dyslektiker.