
De dog söderut i Särkland …
– Om vikingafärder i österled.
Bland de mest kända runstenarna i Sverige, och framför allt i runt omkring Mälaren, är de så kallade Ingvarsstenarna. De är resta till minne av de som dog under Ingvar den Vittfarnes expedition söderut genom det ryska Kievriket, via de ryska floderna ned mot Kaspiska havet. Ett område som dåtidens nordbor kallade Särkland. Namnet Särkland kan ha olika ursprung. Det kan syfta på ordet saracen, romarnas namn på människorna i området, de khazariska orten Sarkel, det nordiska ordet för silke eller att människorna i området gick klädda i särkar eller långa skjortor.
Ingvarståget finns beskrivet i olika nordiska källor men finns även omnämnt i uppteckningar från nuvarande Georgien. Expeditionen leddes av Ingvar, oäkta ättling till dåtidens kungaätt, omkring år 1040. En flotta på ett 30-tal skepp seglade och rodde söderut och råkade under resans gång ut för diverse äventyr, vanliga i det vikinga- och medeltida sagoberättandet. Ingvar och hans män slogs mot olika arméer, jättar, drakar, intog och kristnade riken och mycket, mycket mer, tills de flesta av dem dog av någon slags smittsam sjukdom. Det mesta är kraftigt överdrivet men forskningen är överens om att expeditionen verkligen skedde, om än kanske med mer blygsamma äventyr. De flesta av de som var med dog söderut i Särkland, som det står på den mest kända Ingvarsstenen, som står utanför Gripsholms slott. Enligt sagan var det bara ett enda skepp som kom hem.
Totalt finns det ett 30-tal runstenar som nämner personer som försvann under Ingvarståget. Den mest nordliga av dessa finns vid Attmars kyrka. Tyvärr är stenen skadad, så vi vet inte namnet på den som enligt dess inskrift ”for österut med Ingvar”. Den som lät resa stenen hette Toki, kanske en far eller bror till den som inte kom hem från sin färd i österled.