Triss i kungar
– Om männen i Sundsvall på 1800-talet.
Sundsvall växte så det knakade och många driftiga personer flyttade in till staden och dess närområde – från övriga landet, men också från grannländerna och hela Norra Europa. Här är några av ”invandrarna” som i hög grad bidrog till Sundsvalls utveckling.
.
André Oscar Wallenberg
André Oscar föddes 19 november 1816 i Linköping. Efter utbildning och några år till sjöss hamnade han i Sundsvall som befäl för ett båtsmanskompani 1850. Wallenberg blev snabbt delaktig i stadens näringsliv och var bland annat med och startade Filialbanken 1856 och Sundsvalls första ölbryggeri 1858. Han representerade även staden som riksdagsman. Erfarenheterna från bankaffärerna i Sundsvall hade han sedan med sej vid grundandet av Stockholms Enskilda Bank, föregångaren till dagens Skandinaviska Enskilda Banken och grunden till det Wallenbergska affärsimperium som finns än idag.
Friedriech Bünsow
Fredriech Bünsow kom till Sverige från Tyskland när han var i 20-årsåldern. Han var född i Kiel 1824. Den unge tysken började sin bana hos bokhandlaren Albert Bonnier i Stockholm. 1847 kom han till Sundsvall för att ta över sin morbror Hans Friedriech Postels trävaruföretag. Under Bünsows ledning blomstrade firman snabbt och han slutade sina dagar som Sveriges rikaste person, bara Alfred Nobel hade större tillgångar. Fredriech var god för ungefär 420 miljoner kronor i dagens pengavärde. Efter branden 1888 flyttade han till Stockholm och lät bygga det Bünsowska palatset på paradgatan Strandvägen. I Sundsvall lever hans namn kvar i Bünsowska tjärnen och det var även han som lät uppföra Merlo slott.
Oscar Dickson
Oscar föddes i Göteborg 1823. Han utbildade sej i hemstaden och i Lübeck för att sedan börja arbeta i familjeföretaget Dickson & Co. Under åren 1847-1855 var Oscar disponent för företagets sågverk och skogar i Norrland. Besöken i Sundsvallsområdet tillbringades på Svartviks herrgård. Oscars rykte i landets norra delar är inte helt fläckfritt. Som ansvarig för Dickson & Co, fick han försvara firmans goda namn i Lycksele tingsrätt i samband med det så kallade ”Baggbölerimålet”. Sågverket Baggböle utanför Umeå hade avverkat statens skogar utan tillstånd. Efter åren i Norrland ägnade Oscar sej åt att stötta och finansiera olika typer av naturvetenskaplig forskning. Bland annat bekostade han Andrées olycksdrabbade polarexpedition med ballongen Örnen. Hans ekonomiska bidrag till vetenskapen bidrog till att Oscar blev hedersdoktor i Uppsala 1877 och adlad 1880. Han fick även flera platser i polartrakterna uppkallade efter sej.