Norra Berget
– Ett friluftsmuseum i tiden, om dåtiden för framtiden.
Historien om friluftsmuseet på Norra Berget startar i slutet av 1800-talet. Då bygger Svenska Turistföreningen ett utsiktstorn i trä och en enklare förfriskningskiosk på ”berget”. Innan dess hade området under lång tid använts som betes- och boplats för samer, vilket fortfarande lever kvar i namnet ”Lapploken”, som finns med på kartor från mitten av 1800-talet.
1906 startade Medelpads Fornminnesförening och det blev det egentliga startskottet för ett friluftsmuseum av den typ som Arthur Hazelius skapat på Skansen i Stockholm. Bakgrunden var att samla in byggnader, föremål och historier från ”hembygden”. Den första byggnaden som fick en ny plats på Norra Berget var Bredsjöstugan, från Ljustorp. Och under de följande årtiondena fylldes området på med små och stora byggnader från hela Medelpad. En del av dem flyttades från andra ställen, som Torpsgården, Gesällhärbärget eller Kyrkladan, medan andra byggdes upp på plats, som Hantverks- och sjöfartsmuseet, Storhässjan eller Timmerkojan. Genom åren har en del byggnader tillkommit, som paviljongen från 1882 års utställning, medan andra har försvunnit, som kransåg och kolarkoja. Idag finns ett 50-tal byggnader på området.
Mer om Norra Bergets olika byggnader.
Under åren har det varit mycket liv och rörelse, upptåg och arrangemang av varierande storlek på friluftsmuseet. För många har Valborgsmässoafton, Midsommar och Julmarknad varit återkommande anledningar till besök. Men de flesta arrangemangen har under åren varit kopplade till bevarandet av och berättelser från Medelpads historia, kanske inte så konstigt med tanke på att det ju ändå är ett i högsta grad levande museum. Här bredvid finns ett axplock av bilder från diverse historiska aktiviteter på ”berget”.