Högre, större, bättre
– Om Sundsvall i stormakten Sverige.
Under den första delen av 1600-talet blev Sverige en europeisk stormakt. Mycket berodde på militära framgångar under trettioåriga kriget – religionskriget där katoliker och protestanter stod på varsin sida. Men den svenska ekonomin och handeln fördubblades också under perioden 1600–1700. Och det rätt okända landet i norr skaffade sej kortlivade kolonier i Västafrika och vid Delawarefloden i Nordamerika i mitten av århundrandet. Att Sundsvalls stad blev till var en del av denna ekonomiska utveckling.
De första bilderna av Sundsvall är gjorda för att förstärka bilden av Sverige som en stat att räkna med. Därför är stadens byggnader högre, större och finare i Eric Dahlbergs praktverk över stormakten Sverige – Suecia Antiqua et Hodierna (latin för ”Det forna och nuvarande Sverige”) – än vad de var i verkligheten. Verkets bild av Sundsvall kan du se här ovanför. Den missvisande bilden finns även i verkets förlaga, som du kan titta på dagens Sundsvall genom här bredvid. Den är tecknad av B O Schmoll.
Sueciaverket var tänkt att sprida bilden av ett starkt och storlaget Sverige till Europas kungar och furstar. Den skänktes därför som gåva vid statsbesök och började säljas först under början av 1700-talet.