Från brand till brand
– Sundsvall under 1800-talet.
1800-talet är det mest händelserika seklet i den lilla stadens utveckling hittills. Den ödesdigra branden 1888 är väldokumenterad och historierna därifrån har berättats om och om igen. Än idag säger folk i Sundsvall ”något är det största/värsta som hänt sen branden” för att verkligen förstärka något. Trots att händelsen ligger snart 150 år tillbaka i tiden.
Historierna från ”den stora stadsbranden” är många och satte Sundsvall i blickfånget, inte bara i Sverige utan även i övriga världen. Den tändande gnistan från ångslupen Selånger lade stadens trähusbebyggelse i rykande ruiner 25 juni 1888. Många blev hemlösa och nödhjälp strömmade in från hela Europa, precis som för katastrofområden idag. Men inget ont som inte har något gott med sej. Sundsvallsborna bet ihop och med förenade krafter och ekonomiska muskler – en kombination av välförsäkrade byggnader och kapital från handel och sågverksindustri – kunde staden återbyggas. Och bli till en av Norra Europas vackraste stenstäder – ett lagskyddat byggnadsminne och en sevärdhet för både turister och Sundsvalls egna invånare.
Men det är avsevärt mindre känt att Sundsvall nittonde sekel också startade med en förödande brand. Den gången, en blåsig dag i början av september 1803, tog elden fart från en klensmedja på Norrmalm. På eftermiddagen hade ägaren – urmakaren Erik Nordvall – lämnat den brinnande ässjan för att undersöka ett silverur som behövde lagas. Plötsligt märkte urmakaren att det bolmade ut rök genom fönstret. – Elden var lös! Branden ansågs först vara av mindre omfattning, men den kraftiga vinden gjorde att den snabbt spreds till husen intill. Släckningsarbetet var förgäves och fem timmar senare låg drygt 200 av stadens gårdar i aska, fler än 900 personer var hemlösa och tre sundsvallsbor hade mist livet. Skadorna beräknades till ett värde av cirka 16,5 miljoner i dagens pengavärde. Bara en på tio gårdar var försäkrade. Men Sundsvallsborna lärde sej sin läxa och när staden återigen brann 85 år senare fanns rikligt med försäkringsmedel till återuppbyggandet.