Att sätta en stad på kartan
– Om Sundsvallsutställningen under 1882.
Under andra hälften av 1800-talet blev det populärt med olika typer av utställningar där framsteg inom teknik, industri, konst och arkitektur visades. Tanken var att visa upp det egna landets storslagenhet och genialitet. Den första utställningen av detta slag hölls i London 1851 och de följande årtiondena hölls utställningar med jämna mellanrum i Västeuropa och USA, bland annat i Paris, Wien, Antwerpen, Barcelona, Chicago, New Orleans och San Fransisco. Besökarskarorna räknades i miljoner.
Även Sverige och Sundsvall hakade på den nya trenden. Stockholm hade en utställning i Kungsträdgården 1866 och sommaren 1882 hölls Allmänna Industri- och Landtbruksutställningen i Sundsvall. Planeringsarbetet startade redan 1877 och nästan fem års hårt arbete låg bakom när utställningen invigdes av kungen Oscar II 19 juli. Då hade konstdelen, med konstnärer som Bruno Liljefors, Jenny Nyström och Johan Tirén, redan varit öppen en vecka.
På utställningsområdet, beläget på södra sidan av Selångersån, där Kulturmagasinet och parkeringsdäcket bakom finns idag, hade ett antal uppemot 100 meter stora paviljonger och byggnader uppförts för att visa slöjdade föremål, industri- och jordbruksprodukter, redskap, fröer och konst. Dessutom visades olika typer av djur på norra sidan av ån.
När utställningen stängde portarna efter tre veckor hade ungefär 30 000 besökare passerat. Inte illa för en stad med ett invånarantal på cirka en tredjedel av det.
Efter utställningen revs det mesta och idag finns bara en serveringspaviljong kvar av alla de små och stora byggnader som uppfördes speciellt för utställningen. Och det är den paviljongen du ser framför dej.